CAPIZ

Wat is Capiz?

Capiz is een platte oesterachtige schelp (Placuna Placenta) die meestal veel gebruikt wordt voor decoratieve eigenschappen zoals siervoorwerpen en gebruiksvoorwerpen.

De schelp is rond en vrij plat en bijna transparant. Komt veel voor in de kustwateren rond de Filipijnse eilanden meestal waar de zoutwater en zoetwater bij elkaar komen. De capiz wordt niet met uitsterven bedreigd daarom is het legaal voor vissers om deze voor hun eigen consumptie te vissen en om de capiz schelp optimaal te gebruiken maken ze siervoorwerpen en gebruiksvoorwerpen ervan. In de Spaanse koloniale tijd op de Filipijnen werden de schelpen voornamelijk gebruikt vanwege de lichtdoorlatend karakter (bijna transparant) voor ramen in huizen. 

De capiz schelp groeit met de weekdier in de capiz schelp mee. De weekdieren maken samen met water kalk aan met hun kalkklieren en zo ontstaat de capiz schelp. Door de kalk bouwt de weekdier zijn huisje laagje voor laagje. 

 

Capiz schoonmaak instructies:

De Capiz producten zijn bewerkt met resin een soort coating voor protectie en om het makkelijk schoon te houden. Gebruik je capiz (servies) producten niet voor bijvoorbeeld pasta sauzen die makkelijk een rode kleur kan achterlaten en die voor vlekken kan zorgen. Doe nooit je capiz producten in de vaatwasser en ook nooit laten weken in het water om schoon te maken. 

Capiz kan je het beste met een zacht doekje en met lauw water afnemen of snel even met een afwasmiddel met lauw water afspoelen met een zachte spons om ervoor te zorgen dat je geen krassen achterlaat en direct zachtjes droog maken. Capiz is zeer breekbaar dus wees er zuinig op. Elk product wordt met veel zorg en nauwkeurigheid met de hand gemaakt door creatieve  lokalen.

Capiz geschiedenis...

De Filipijnse Capiz schelp is een zoutwatermossel die een platte, semi-transparante schelp met een parelmoerachtige glans uiterlijk heeft. De Capiz ook wel genoemd Placuna Placenta is eetbaar maar wordt voornamelijk gebruikt voor verschillende doeleinden zoals in ramen, sieraden en andere prachtige kunstwerken. Om deze kwaliteiten is de Capiz populair geworden bij kunstenaars en ambachtslieden.

De capiz schelpen zijn licht van gewicht, delicaat en fragiel maar makkelijk te bewerken. De Capiz is doorschijnend waardoor licht binnenkomt en tegelijkertijd privacy geboden wordt als ze als “windowpane” gebruikt wordt. In plaats van glas wordt dan Capiz gebruikt als alternatief. Capzi wordt ook de  windowpane oyster genoemd. Ze worden al honderden jaren gebruikt als glasvervanger voor ramen.

Capiz schelpen komen uit de provincie Capiz op de Filipijnen maar ook in de zeeën van Zuidoost-Azie (China, Indonesië). De platte Capiz schelpen kunnen tussen 7 en 10 cm worden. De Capzi schelpen wordt niet als bedreigd beschouwd omdat het een snel hernieuwbare hulpbron is. Het Bureau of Fisheries & Aquatic Resources op de Filipijnen wordt wereldwijd erkend en keurt ook de oogst van de schelpen en is dus milieuvriendelijk en duurzaam. Capiz wordt ingelegd op ramen, meubels, spiegellijsten, decoratieve dozen, sieraden, fotolijsten en kroonluchters.

De “Shell inlay” (inleggen) is een traditioneel ambacht gedaan door Filipijnse kunstenaars en ambachtslieden die mooie en ingewikkelde creaties ontwerpen. De Filipijnse kunstenaars en ambachtslieden beheersen deze kunst met een nauwkeurige techniek om prachtige kunstwerken te creëren.

De Capiz wordt als ronde gekartelde stukken schelp in water en mild natuurlijk zuur geweekt om schoon te maken en ook om zachter te maken om de schelp beter te kunnen bewerken. Na het weken worden ze droog neergelegd en dan in verschillende vormen geknipt en bewerkt en vervolgens  gekleurd. De Parelmoer van de Capiz is de binnenste parelmoer schelplaag van het schelp. De parelmoerlaag heeft als beschermend functie voor de schelp tegen indringers.

De Capzi schelpen heeft een culturele en spirituele betekenis voor de Filipijnse mensen. Ze geloven dat deze Capiz schelpen symbolen zijn voor voorspoed en geluk maar ook bescherming tegen negatieve energie.