CAPIZ

Wat is Capiz?

Capiz is een platte oesterachtige schelp (Placuna Placenta) die meestal veel gebruikt wordt voor decoratieve eigenschappen zoals siervoorwerpen en gebruiksvoorwerpen.

De schelp is rond en vrij plat en bijna transparant. Komt veel voor in de kustwateren rond de Filipijnse eilanden meestal waar de zoutwater en zoetwater bij elkaar komen. De capiz wordt niet met uitsterven bedreigd daarom is het legaal voor vissers om deze voor hun eigen consumptie te vissen en om de capiz schelp optimaal te gebruiken maken ze siervoorwerpen en gebruiksvoorwerpen ervan. In de Spaanse koloniale tijd op de Filipijnen werden de schelpen voornamelijk gebruikt vanwege de lichtdoorlatend karakter (bijna transparant) voor ramen in huizen. 

De capiz schelp groeit met de weekdier in de capiz schelp mee. De weekdieren maken samen met water kalk aan met hun kalkklieren en zo ontstaat de capiz schelp. Door de kalk bouwt de weekdier zijn huisje laagje voor laagje. 

 

Capiz schoonmaak instructies:

De Capiz producten zijn bewerkt met resin een soort coating voor protectie en om het makkelijk schoon te houden. Gebruik je capiz (servies) producten niet voor bijvoorbeeld pasta sauzen die makkelijk een rode kleur kan achterlaten en die voor vlekken kan zorgen. Doe nooit je capiz producten in de vaatwasser en ook nooit laten weken in het water om schoon te maken. 

Capiz kan je het beste met een zacht doekje en met lauw water afnemen of snel even met een afwasmiddel met lauw water afspoelen met een zachte spons om ervoor te zorgen dat je geen krassen achterlaat en direct zachtjes droog maken. Capiz is zeer breekbaar dus wees er zuinig op. Elk product wordt met veel zorg en nauwkeurigheid met de hand gemaakt door creatieve  lokalen.